Planken wand kinderkamer
13-3-2017

Gastblog door Roos, Styling by Woed - Lotte vind het erg leuk om haar mooiste spulletjes te laten zien om haar kamertje. Ze denkt zorgvuldig na waar alles een plekje krijgt. Ook is ze graag in de weer met maskingtape om mooie kaartjes en tekeningen op haar muur te plakken. De appel valt dus niet ver van de boom….! Doordat wij in onze woning veel zandcement muren hebben is het lastig spijkers in de muur te slaan zonder dat de muur hierdoor beschadigd. Er moest een oplossing komen die er zowel leuk uitzag als waar Lotte en ik onze creativiteit op kunnen loslaten. Het idee voor de plankenwand was geboren. De ‘plankenwand’ is niet alleen super praktisch maar geeft ook een gezellige sfeer in een kamer. Wil jij ook graag een houten planken muur in je kamer maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Hier volgen een aantal tips.

 

Tips planken muur kinderkamer

- Bekijk eerst welke muur je graag wilt gebruiken voor de plankenwand.

- Kies niet voor de grootste muur maar een kortere muur. Dit geeft een knusse sfeer zonder dat het te massaal wordt.

- Wil je de planken verticaal of horizontaal plaatsen?

- Welk hout kies je? Wil je glad, ruw of doorleefd hout? Er zijn vele opties. Wij hebben gekozen voor geschaafd vurenhouten planken (zie foto hieronder). Dit hout heeft structuur, groeven en knoesten maar splintert niet. En is makkelijk te schilderen.

- Wil je een rustige uitstraling? Dan kies je voor brede planken. Wil je een drukkere uitstraling? Dan kies je voor smallere planken. Je kan ook smalle met brede planken combineren voor een speelser effect.

Houten planken muur kinderkamer

Foto kinderkamer met houten planken muur (bekijk de hele kinderkamer - hier - )

Wand met planken zelfmaken

Hoe bevestig je planken aan de muur

Je begint met raggels te plaatsen op de muur. Hier bevestig je de planken op. Wij hebben 3 raggels gebruikt. Wil je een verticale plankenwand zoals op Lotte haar kamertje? Plaats de raggels dan horizontaal over de gehele lengte van de muur. Wil je een horizontale plankenwand. Dan plaats je de raggels verticaal op de muur. Vergeet niet de raggels te schilderen als je je plankenwand ook gaat schilderen. Anders zie je door de naden de houtkleur van de raggels. Als de raggels op de muur zitten kunnen de planken bevestigd worden. Zaag de planken op de juiste hoogte of lengte. Dit kan je zelf doen maar je kan dit ook laten doen in de bouwmarkt. Vervolgens begin je aan 1 kant met het bevestigen van een plank. Houdt er rekening mee dat je deze recht plaatst. Wij hebben een compressor met spijkerpistool gebruikt om de planken aan de raggels te schieten. Dit is een zeer makkelijke en snelle manier om de planken te bevestigen. Heb je de eerste plank geplaats, dan volgt de tweede enz totdat de hele muur bekleed is. Houdt rekening met stopcontacten. Wij hebben een kader uit het hout gezaagd en een omlijsting gemaakt zodat het stopcontact bruikbaar is en netjes is afgewerkt.

Houten planken muur maken tips

Afwerking plankenwand

Heb je alle planken geplaatst, dan kan je er voor kiezen om aan de bovenkant en onderkant een sierplint te plaatsen. Hiermee werk je de onregelmatige boven- en onderkant af en oogt de wand netter en rustiger. Hierna kan je ervoor kiezen je plankenwand te schilderen of zo te laten. Is je plankenwand klaar? Stylen maar!!!! Lieve groetjes Roos Stylingbywoed.nl

 

Hieronder voorbeelden van plankenwanden in kinderkamers ( bron: pinterest)

Voorbeelden houten planken wand

Foto linksboven Frivolebysuus, overige foto's Pinterest

 

Roos        Zelfmaken